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SCHEDULE C – (Post-Covid) WINTER COMPETITION RULES 
ALTERATIONS 2020 

(Under 2020 Competition Rules Clause 2.7 Alteration A) The 
Executive and/or Board will have the power from time to time 

to make, alter or rescind these regulations ie. 2020 Competition 
Rules) 

V3 
 

 
(Regulation pursuant to clause 36 of the ESFA Constitution) 
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4.1 NOMINATIONS 
E) Each nominated team must have allocated to it in Play Football at minimum the following 
number of players: 

i) Age 12: 9 players 
ii) Ages 13-18: 11 players 
iii) Ages 19 and over: 11 players 
Teams with fewer than this number of players will be asked to show cause as to why they 
should remain in the Competition. 

 
 

4.3 COMPETITION STRUCTURES AND GRADING 
D) Juniors: i) to iii) Junior Competitions will have maximum 13 matches and no Finals Series. 
E) Seniors: i) to v) 2020 divisions in men and women will comprise of 6, 7 and 8 team divisions 

with 14 games minimum and 1 v 2 grand final. 
No Clubs shall have 2 teams in top 4 Leagues, unless self-nominated. 

 

 

6.4 DEFERRED MATCHES AND RESCHEDULING 
(A) A request to defer a Match during the Season shall be submitted to the Executive. The request 
will need to be submitted on a Match Amendment JotForm. The request must specify the new 
field, date and time and must be submitted and completed as per 6.4 C) and D) by the Tuesday 
9:00am prior to the scheduled match and must be for exceptional circumstances. No game can be 
deferred without reason and permission granted by ESFA. ESFA reserves the right to not accept a 
deferral request – even if both Clubs agree. 
(B) Where a Match postponed, the Home Team’s Club must within 3 days of the date of 
postponement propose 2 alternative date(s), time(s) and venue(s) within 2 weeks of the from the 
date of deferral or postponement. If ESFA deems this to be appropriate, the Match shall be 
scheduled. ESFA has the right to refuse a deferral. 
(C) If the Home Team fails to notify the Competition Coordinator and Away Team’s Club of a 
proposed date within the allowed 3 business days, the Away Team has a further 3 days to propose 
a reschedule of the Match. 
(D) If agreement cannot be reached within 6 days of the date of deferral or postponement, the 
Executive will take responsibility for rescheduling. ESFA reserves the right to book Club training 
fields for this purpose. 
(E) For Junior Leagues, a Match may be played as a “Double Match”. Each half of the Match will be 
considered as an entire Match and the points allocated accordingly. 
(F) At least 3 days’ notice where possible of a reschedule by the Executive will be provided to Clubs 
(except at the end of the Season) and if a Club does not accept the reschedule they will be 
deemed to have forfeited the Match. 
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7.2 REGISTRATION FEES  
A) Players registered after the completion of Match Day 1 will be invoiced following the closure of 
registrations on 30th June. 
B) Players deregistered after Match Day 1 will not be entitled to any refund of their ESFA, FNSW or 
FFA registration fees. 
C) Players deregistered by Close of Business Match Day 1 shall have their ESFA registration fee 
refunded in full 
D) Clause Removed 
F) Registrations after Match Day 1 
iv) all registrations must be lodged by no later that 11:59pm August 23rd, to be eligible for the 
Season 
 

7.3 DEREGISTRATION – Clause D) i) and ii) removed 

7.6 JUNIOR LEAGUE PLAYER ELIGIBILITY 

C) Subject to Rule 7.6A and to Rule 15.8, players in the boys’ leagues are permitted to freely 
participate in higher age groups or divisions until 31st July and on three (3) occasions after the 31st 

July. If they play on 4th occasion, the Club must notify ESFA using the Late Registration Form to 
reregister the player to the lowest of the higher Age Group or Division played. 

D) Subject to Rule 7.6 and to Rule 15.8, players in the girls’ leagues are permitted to freely 
participate in higher age groups or divisions until 31st July and on four (4) occasions after the 31st 

July. If they play on 5th occasion, the Club must notify ESFA using the Late Registration Form to 
reregister the player to the lowest of the higher Age Group or Division played. 

 
 

7.7 SENIOR LEAGUE PLAYER ELIGIBILITY 
 

(B) Players may play unlimited games as a Goalkeeper in the division immediately above or below 
their registered division. However, this only applies if the Goalkeeper is designated on the team 
sheet as GK and does not play any portion of the game as an outfield player. If the Goalkeeper 
plays outfield, then the borrowed player rules apply (3 for men, 4 for women). Where a 
Goalkeeper plays 2 divisions or higher above their registered division, the borrowed player rules 
apply (3 for men, 4 for women). 
(P) A player may play for a different team in their Division twice in the one season, within the first 
three 3 (games) of the season with only one player permitted to do so at any time. The third time 
requires a regrade and the player must remain in the regraded team with no further play in the 
original team. 

 

11.3 Player and RTO Identification 
A) Clubs shall provide Player ID Sheet for each Team showing Team’s registered Players, their 
names and photos. These must be forwarded by Clubs to teams by Friday prior to Match Day 1, 
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2020. Clubs are to then send to ESFA to remain on file. 
 

15.1 Finals Series 

A) For 2020 only, there will be no finals series for Juniors and only a 1st v 2nd Grand Final for 
Seniors. 

(NB all other references to finals in 15 Finals Series and Trophies are not to be used for 2020) 
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